Пресечност и права на животните (Видео)

 Пресечност и права на животните (Видео)

Животните живеят, страдат и умират в обстоятелства, оформени от човешката дейност. Човешките дейности винаги са неразривно вплетени в социални, исторически, икономически и културни процеси.

Какво е пресечност?

През 1970-те цветнокожата феминистка Кимбърле Креншоу въвежда понятието „пресечност“ (intersectionality) като концептуален инструмент за говорене по отношение на комплексните и преплитащи се взаимоотношения между различните форми на потисничество и социална несправедливост. Така както мореплавателите се нуждаят от тригонометрия, а инжинерите от изчисления, активистите се нуждаят от пресечност като концептуален инструмент. Без него е трудно да разберем проблема в дълбочина и още по-трудно да създадем ефективна стратегия за неговото разрешаване.

Взаимодействията между раса, пол и класово неравенство са били първоначалния фокус на пресечния анализ. От тогава насам започваме да разбираме как те си взаимодействат с други фактори, например физическата дееспособност или националността. Още по-наскоро бавно започваме да виждаме как тези пресичащи се предразсъдъци едновременно отключват и затвърждават човешката намеса в унищожението на природата и експлоатацията на нечовешките същества. И как сме изправени пред задължението да включим тези нечовешки животни в нашия пресечностен анализ.

Пресечност и права на животните

Разширявайки социалната справедливост до включването на видизма и експлоатацията на животни към потисническите идеологии и практики, пресечността предлага на активистите за правата на животните и социална/екологична справедливост много по-дълбоко и пълно разбиране на системите на доминация и тяхното трансформиране за изграждане на по-добро общество, в което отношенията на господство и експлотация биват заменени от справедливост, солидарност и уважение към живота и свободата на всички обитатели на нашата земя.

Тук сме ви подготвили няколко видеа, от които да се запознаете по-добре с концепцията за пресечността и нейната важност за веганизма и активизма за правата на животните.

1. Пресечност и права на животните (Патрис Джоунс)

Първото от тях е лекция на Патрис Джоунс, която прожектирахме и дискутирахме на първото издание на фестивала през 2007 г.

2. Are We Winning? // Intersectionality & Animal Rights (Джейк Конрой)

Второто видео е от август 2019 г. и е на Джейк Конрой, американски активист за правата на животните, който беше един от шестте осъдени на лишаване от свобода активисти от кампанията SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty).

3. Intersections of Justice: Building an Inclusive Animal Rights Movement (Кристофър Себастиан)

Третото видео е лекция от VegFest във Великобритания на чернокожия веган и антирасистки активист Кристофър Себастиан, в която разглежда проблемите на веганското движение и поставя на дневен ред нуждата от това да създадем инклузивно социално движение за животните, което да е солидарно с всички останали движения за социална справедливост.