Веган фестивал на солидарността 2017: Репортаж

 Веган фестивал на солидарността 2017: Репортаж

Първото издание на самоорганизирания Веган фестивал на солидарността се проведе в София на 8-10 декември 2017 г., по повод Международния ден на правата на животните, включително хората.

Една от основните цели на тридневното събитие бе да привлече внимание към множество инициативи на вегани и веган съюзници в рамките на международните движения за екосоциална справедливост. Фестивалът осигури възможност за разширяване и сплотяване общността на активистите, ангажирани с отстояването на пресечните каузи на свободата, ненасилието и екосоциалното равновесие, в борба с всички форми на потисничество в местен план, но с грижа за глобалната картина.

Участниците от България и множество други страни обединиха ентусиазъм, идеализъм и усилия, давайки категорична заявка за устойчивост на общностното начинание занапред. Веган фестивал на солидарността 2017 бе поле за представяне на следните инициативи: – Софийските лъчове на международното движение Food Not Bombs: Храна, не война-София (инициатор на фестивала и организатор на двете улични акции към него) и Act!on Food, ангажирани със споделянето на веган храна с хора в неравностойно положение, с подпомагане самоовластяването и опазването на тяхното достойнство.

 • Food not Bombs – Torino, за обмен на опит и задълбочаване на връзките с българските представители на движението
 • Кампании и активизъм за животните в индустрията (КАЖИ) – носител на приза Активисти на годината 2017 към кампанията Човек на годината за правозащита, за дейността на организацията в сферата на опазването правата на животните, и по-конкретно – за противодействие на бизнеса с ценни кожи на територията на България.
 • Ферма-приют „Приятели на четири крака“ – първият дом за животни, пострадали от човешко насилие в България, който осигурява възможност за рехабилитация на животните с помощта на контакта им с емпатични малки и големи посетители, както и с грижливи доброволци. Носител на грамота от кампанията Човек на годината 2017 за правозащита.
 • Зеленият отбор на България – доброволческа инициатива за групово залесяване и опазване на местните сортове семена „без външна помощ, без фирми, без спонсорства, без политици, без лобита и платен PR”, изцяло „в полза на природата и човечеството“.
 • Градина „За Дружба“ на Градско земеделие – София, с мисия „усилване и укрепване на комуналния дух, производство на чисти от пестициди и химикали зеленчуци, място за почивка от безумието на днешното време, съпротива срещу стандартите на консуматорското общество, корупцията, безличието и безчовечността.“
 • Солидарен веган хранкооп – София, съчетаващ прякото взаимодействие между производители на растителна храна и нейните потребители с принципите на солидарната икономика.
 • Handmade работилница – инициатива за приготвяне на веган козметика и препарати за почистване, с обмен на знания за етично производство и потребление, екосоциалната отговорност и антиконсумеризма.
 • Дискусионен клуб „Веган здраве и спорт“
 • Бългаският кулинарен веган блог Вегатрон, провеждащ работилници за споделяне на опит и знания.
 • Допитване на Българско вегетарианско общество за веганството в България.
 • Black Cat Café, Лондон – анархо-веган ресторант, който функционира като работнически кооператив, устойчиво подпомагащ различни инициативи за еко-социална справедливост по света.
 • Книгите на веган психолога д-р Мелани Джой, със значим принос за проблематизацията на карнизма като социална доминанта и развитието на уменията за ненасилствена комуникация между представителите на движението за права на животните и останалата част от обществеността.
 • Филмите „Земя на надежда и слава“ (Land of Hope and Glory) на британските веган активисти от SURGE за проблематичността на промишленото животновъдство от гледна точка на етичното производство и потребление, с лично приветствие на един от авторите „Землянинът Ед“ (Ed Earthling) към участниците във Веган фестивал на солидарността; 
 • „Пресечност и права на животните“ (Intersectionality and Animal Rights) – лекция на патрис джоунс (pattrice jones), екофеминистки автор, преподавател и активист, съосновател заедно с Мириам Джоунс на VINE Sanctuary, ферма-приют за освободени животни, поддържана от ЛГБТИК колектив на принципите на пресечността между различните форми на потисничество.