Веган фестивал на солидарността 2018: Репортаж

 Веган фестивал на солидарността 2018: Репортаж

Международният ден на правата на животнитe, в това число и хората (10 декември), стана повод за провеждането на второто издание на Веган фестивал на солидарността. Целта на тридневното некомерсиално събитие, което се проведе от 7 до 9 декември 2018 г., беше да привлече вниманието към комплекса от взаимосвързани еко-социални каузи, мотивиращи вегани и веган съюзници за осъществяването и поддържането на широк кръг от инициативи.

Улична акция, изложба и четене на есета, вдъхновени от Храна, не война, работилница за изработване на солидарна готварска книга, концерт за набиране на средства, работилница за веган козметика и мода, солидарна кухня, прожекция на филм и няколко дискусии бяха включените в програмата събития, които да ни дадат възможност да се срещнем и обменим пресечни идеи и опит.

Първият ден започна в пространството на Фабрика за идеи, което беше отворено за триетапната работилница на Храна, не война – София за изработка на солидарна веган книга с ястия от българската кухня. Идеята беше да се избере постно ястие от българската кухня, да се запише рецептата и да се направят поне три снимки (по възможност в битов/ено стил) и след това да пресътворим тези рецепти заедно с хора в неравностойно положение, деца и чужденци. Следобедът пък беше отделен за четенето на есета и разглеждането на детски рисунки на тема „Какво значат думите ‘Храна, не война’ за мен“. Част от наградите пък бяха осигурени от фермата-приют „Приятели на четири крака“.

Фабрика Автономия пък беше домакин на вечерната програма с концерт, който включваше пънк, пост-пънк, хип-хоп и буфосинхронистите към Солидарния клуб на ХНВ-София. На концерта можеха да се намерят и детските рисунки от изложбата ни, базар с щамповани дрехи от Сито студио, безплатен (наистина свободен) пазар и много информационни материали, свързани с веганството и правата на всички видове (включително хората).

Във втория ден от фестивала, активистите от солидарния клуб на Храна, не война – София се включиха в акцията „Краят на клетките?“ заедно с голяма група чуждестранни студенти – гости на фестивала. Момчетата и момичетата бяха пропуснали да посетят уличната ни акция и единодушно избраха да отложим работилницата за изработка на солидарна веган книга с кулинарни рецепти, за да се включим групово в гражданската подписка за освобождението на селскостопанските животни от клетки и да занесем част от споделения ни обяд на дежурните край клетката на студа навън.

Фабрика за идеи отново беше домакин на интересни събития и във втория ден на фестивала. Първото от тях беше работилница за козметика с Кали Зафирова и Невена Захариева, които презентираха как бихме могли да се отнесем по етичен начин към природата, като не използваме пластмаса и се отнасяме с уважение към животните. Алтернативните начини за изработка на сапуни, шампоани, парфюми, са чат от идеята за нулев отпадък, към която ежедневно се стремим.

Солидарен гардероб отново отвори врати, благодарение на труда от страна на София Баева. Цвети Каменова представи Greenteam България – Добрите идеи се сбъдват и разказа за техните инициативи, на които залесяват с дървета, събират сортови семена и поддържат зеленчукови градинки.

Приканихме ви да се включите в Солидарна градина сезон 2019, при приятелите ни от Градско градинарство – София, което вече за шеста поредна година се развива, напълно самоорганизирано, без финансирания от корпорации и субсидии от програми. Място направено от хората за хората.

За вкусната храна, може да благодарим на Пею и Гери от Хляб с квас и веган вкусотии, които се бяха постарали доста с разнообразни хумуси, масленки, бананов сладкиш, кисело мляко от слънчоглед. Част от участниците се включиха с ориз, и супа, бисквитена торта. Благодарности на Фабрика за идеи, че ни приюти и тази година!

Благодарение на Пею пуснахме и филма „Да тичаш от добро сърце“. Филм за една забележителна представителка на човешкия род, посветила живота си на ферма-приют за над 400 жертви на насилие от други животински видове, както и на печеленето на маратонски бягания по всички континенти, с цел да набере средства за поддръжката на приюта. Фиона Оукс, един от най-изтъкнатите веган спортисти с кауза.

Третият ден започна както обикновено с общностно готвене, а междувременно и подготовка за суши уъркшоп, в който имаха възможност да се включат около десет човека. Към акцията се присъединиха и нови активисти, които взеха активно участие в обучението и помогнаха с работа. В дискусията на тема здравословно и алтернативно хранене се включиха десетки хора, които обсъждаха продължително въпроси свързани с ненасилствена комуникация и отношение както към хора, така и към животни.

За закриване си говорихме за свобода и солидарност, но в контекста на темата „Веганство и социална революция“, към дискусията във формат „Технология на отвореното пространство“, с която закрихме Веган фестивал на солидарността 2018.