ВЕГАН ФЕСТИВАЛ НА СОЛИДАРНОСТТА 2022

 ВЕГАН ФЕСТИВАЛ НА СОЛИДАРНОСТТА 2022

съвместна инициатива на Храна, не война – София,  КАЖИ, Невидими животни, Bibliofem, Orion Grid, Петъци за бъдеще

ПРОГРАМА 9-11 ДЕКЕМВРИ

По следите на една война – животни, природа, хора

Разказ на българската доброволка Петя Петрова – единствената българка, приела мисията да спасява и помага на животни – както и на хора – бедстващи във войната в Украйна.Координатор: КАЖИ


Свят без джендърно насилие към хора и други животни

10 дек. 10:00, Онлайн по Zoom

Социално сънуване фасилитирано от The Orion Grid

2

Поканени бяхме да формираме заедно социална фотоматрица, която да изследва темата „Свят без джендърно насилие и насилие над други животни”. Както казва Елизабет Грос, насилието е не просто феномен – в системите ни, на улицата, на бойното поле, над определeни класи, раси, полове, видове и пр. То е конституиращо за света, в който живеем, както и за начините на бъдене, живеене, учене, работа, мислене, рефлексия, познание, отношения, правене на образование, култура, политика.

Какъв е другият възможен свят? Или може би светове? Можем ли да го открием, преоткрием, създадем и пресъздадем, да си го изфантазираме и изсънуваме дори?- на тези въпроси дадохме отговор.

Матрицата за социално сънуване е среща на самоподбрала се група, която свободно асоциира сънища в рамките на 1 час, в случая участниците в матрици на веган фестивала на солидарността. Целта е да се използва капацитетът на групата да добие достъп, да улови и интерпретира процеси-под-повърхността от социалната, историческа, политическа и културна реалност около нас.

Методът е изобретен през 1980-те години от Гордън Лоурънс, който счита, че има структури в несъзнаваното, които отговарят за разбиране на колективното, които се мобилизират от галванизиращите качества на бъденето в група (“матрица”). Гостоприемникът на групата (Милена) фасилитира споделянето на сънища и следи интерпретациите да не са лични.

Всеки споделен сън се счита за творба на групата, който чрез асоцииране говори за външната среда, а не за сънуващия. Участниците могат да очакват първоначално известна неловкост, която бързо отшумява в процеса на свързване с другите за генериране на ново мислене, откривателство на ново знание и придобиване на нова перспектива.

Втората половина на матрицата е “Диалог за осмисляне на сънищата” – смислообразуваща среща от един час, която работи за интерпретация на сънищата, свързани в първата част. Сънищата се качват анонимизирани в блог, заедно с бележка от интерпретацията им, като творба на фестивала и анализ на външния свят на сънуващите.

Гостоприемстваните от Орион грид матрици за социално сънуване са различни от практикуваните обичайно в това, че освен психоаналитични теории за колективното несъзнавано, мобилизират класическа и постмодерна социална и политическа мисъл за извличането на смисъл от свободните асоциации на сънищата.


Прожекция и дискусия, с модерация от Невидими животни: „Човешка природа“ – документален филм

10 дек. 14:00-17:00, Културен център G8

За какво носим отговорност пред животните? С какви предразсъдъци по отношение на храненето се сблъскваме в обществото? Как експлоатацията на животни влияе върху околната среда и здравето ни, и с какви решения разполагаме?

Това са само част от въпросите, на които създателите на румънския документален филм “Човешка природа” („Natura Umană“) Едуард Нистру и Диана Мускаса отговарят след задълбочени разследвания и интервюта със специалисти по хранене, философи, артисти, спортисти, активисти и обикновени хора – всички те събрани в този завладяващ филм, който ни показва в нова светлина света, с който сме свикнали.

Вход за прожекцията към Веган фестивал на солидарността 2022 бе свободно дарение, изцяло в подкрепа на кампаниите на Невидими животни за защита на животните, и най-вече за Европейска гражданска инициатива „Европа без кожи“.


Акция за набиране на плод-зеленчукови и други дарения

10 дек. 17:30 -18:00, Женски пазар

Няколко години след излизането на екран на филма „Големият студ“ на БНТ за Храна, не война – София, процесите на гентрификация и устойчиво дискриминационните нагласи са изтласкали инициативата ни в краен квартал на столицата.Активистите от солидарния клуб се завърнаха на Женски пазар, в опит да възстановят връзките си с търговците-дарители на него и да съберат плодове и зеленчуци за фестивалното издание на неделната солидарна кухня в новия им дом.


Екофеминизъм: „Жени, животни, природа“

10 дек. 18:00 – 19:30, Читалище „Коприва“

екофеминистка работилница

Координатор: Bibliofem

5

Заглавието на събитието е вдъхновено от сборника на Грета Гаард, наречен Ecofeminism: Women, Animals, Nature, който звучи като ехо на актуалния революционен лозунг на кюрдките и иранките „Жени, живот, свобода“.

Работилницата включи дискусия и творческо ателие, в които се запознахме с някои основни концепции в екофеминизма и заедно потърсихме връзки и вдъхновение от различни екосоциални каузи, както и другите живи същества, с които делим тази планета.


Споделяне на бежански ястия и истории

10 дек. 19:30 – 21:00, Социален център „Коприва“, ул. „Струма“ 3

Домакин: Храна, не война – София

Запис на английски език. С предстоящ превод на български

Събитие с участието на бежанци от различни страни, чиито истории имахме възможност да вкусим, заедно с храната от родните им краища, благодарение на активистите от солидарния клуб на Храна, не война – София.


Уъркшоп: Екологична идентичност

11 дек. 11:00-13:00, Онлайн по Zoom

Координатор: The Orion Grid


Дискусия на тема „Веган борба с вредителите“

8

11 дек. 13:30-14:00, Дискусия в Солидарния клуб на Храна, не война – София

Знаете ли, че дафиновият лист отблъсква хлебарки? Че тагетесът, засаден до марулята прогонва плужеците? За ултразвукови репеленти, комарници, пермакултурни принципи и дори професионални експерти по хуманни решения при проблеми с диви животни си говорихме на събранието преди споделянето на веган гозби на неделната акция на 11 декември, в рамките на Веган фестивал на солидарността 2022 Vegan Festival of Solidarity. По какво се различава викът „Мишка! Убий я! Може да унищожи храната и пренесе зараза!“ от вика „Човек! Убий го! Може да убие друг човек и да ни зарази с вируси!“?

Както каза Кирил, няма място за тревога, докато не се стигне до каламитет (признаваме, че някои мигаха на тази дума, преди разяснението). Както каза Галина, веганството е философия на причиняването на минимум вреда. Нека се погледнем в огледалото като животински вид и тогава определяме що е то „вредител“ в природата на Земята.


Eвропейска гражданска инициатива (ЕГИ)„Европа без кожи“ в контекста на движението за правата на животните

9

11 дек. 14:30-16:00, Онлайн по Zoom, Презентация и дискусия с КАЖИ

Какво представлява инициативата Европа без кожи/Fur Free Europe? Как тази ЕГИ и други като нея, влияят върху ефективността на движението за правата на животните? Какви са предимствата на ЕГИ пред обикновените петиции?

Какви могат да са последствията от тази инициатива? Кожодерите също направиха ЕГИ, но в подкрепа на индустрията за ценни кожи. Колко опасно е това? Кой и как може да помогне за успеха на ЕГИ?

Тези и много други въпроси обсъдихме по време на онлайн срещата